Inhoud

Hoe weet ik of een webshop betrouwbaar is?

Online shopping word steeds populairder en dat beseffen bedrijven ook maar al te goed. Veel bedrijven hebben daarom tegenwoordig hun eigen webwinkel. Door de enorme stijging van het aantal nieuwe webshops is het soms moeilijk bij te houden welke webshops nou wel ‘echte bedrijven’ zijn en welke webshops nepwebwinkels zijn. In dit artikel zal er worden uitgelegd hoe je nou zo’n nepwebshop kan herkennen.

Betrouwbare webshop herkennen

Deze blog is geschreven door de redacteurs van Morgenbinnen.nl, Morgenbinnen.nl geeft een opsomming van webwinkels met vandaag besteld morgen in huis. Dit doen ze in verschillende categorieën zoals kleding, cadeaus en bijvoorbeeld jurken. Al deze webwinkels die Morgenbinnen op haar site vermeld hebben keurmerken en zijn 100% betrouwbaar. Wij raden dus altijd aan om via onze website te bestellen. 

1. Kijk naar keurmerken

Onze eerste tip om te checken of een webwinkel betrouwbaar is is om te letten op webwinkel-keurmerken. Sommige webwinkels laten zich keuren door webwinkelkeurmerken zoals Thuiswinkel.org. Deze keurmerken kijken naar belangrijke eigenschappen waar een webwinkel aan moet voldoen. Bijvoorbeeld: KVK-nummer, BTW-nummer, fysieke locatie, veilige website en realistische prijzen. 

Let wel op dat iedereen keurmerk logo’s op hun site kan zetten om dit natuurlijk slechts foto’s zijn. Controleer altijd op de site van het keurmerk of de website in kwestie ook wordt benoemd

webshop betrouwbaar keurmerk

2. Kijk naar de reviews

Ook kun je kijken naar de reviews van een webwinkel. Heeft de webwinkel zich aangemeld bij Trustpilot? En heeft de webshop reviews. Soms is het ook belangrijk om even kritisch te kijken naar de datum van de reviews. Het is natuurlijk verdacht als een webwinkel op 1 dag al haar reviews heeft gekregen. Controleer hierom de webwinkel altijd op de echtheid van de reviews. 

Trustpilot controleert iemands IP-adres als iemand een review heeft gegeven. Hierdoor kan 1 persoon niet meerdere reviews achterlaten bij hetzelfde bedrijf. Zo is het geven van nepreviews direct een stuk moeilijker. Hierdoor kun je makkelijker kijken of een webwinkel betrouwbaar is of niet. 

reviews webwinkel

3. De prijs realistisch?

Kijk ook naar de prijzen van de webwinkel en vergelijk die met andere aanbieders. Als de prijzen onrealistisch laag zijn is de kans groot dat de webwinkel nep is. Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat de webwinkel een grote actie heeft of bekend staat als een prijzenstunter. 

prijs van een webwinkel

4. De website zelf

De website kan ook al  heel veel  zeggen over hoe betrouwbaar een webwinkel is. Kijk bijvoorbeeld naar of een website een beveiligde verbinding heeft. Dit is te zien door te kijken naar de URL. Begint de URL met: http:// dan is de URL NIET beveiligt en kunnen je gegevens op die website gestolen worden door hackers. Begint de URL met https:// dat is de URL WEL beveiligt. 

Ook kun je erop letten of er veel spelfouten in de teksten zitten. Cybercriminelen zetten vaak een simpele website op en halen alles letterlijk uit Google-vertaler.

http verbinding

5. Betalingsmethodes

Ook kijken veel betalingsmethodes kritisch naar een webwinkel voordat ze de webwinkel accepteren. Zo kun je kijken of de webwinkel bijvoorbeeld Mollie payments heeft. Ook kun je kijken of een webwinkel Afterpay of Klarna heeft.